- Leverans

Jag vill ha mina varor till annan adress än den jag är folkbokförd på, är det möjligt?
Vid fakturabeställningar kan beställningen endast levereras till den folkbokförda adressen för att förhindra bedrägeri. Om du vill ha varorna levererade till en annan adress, kan du välja en annan betalningsmetod. Kom ihåg att skriva in t.ex. ”c/o Svensson” om ditt namn inte står på brevlådan.

Hur levererar ni min beställning?
Våra försändelser skickas med A-post för snabb leverans. De flesta beställningar skickas ut som spårningsbrev vilket innebär att det finns ett kollinummer på försändelse för ev. spårning. Om du vill ha extra trygghet ska du välja Rekommenderat brev, vår kundtjänst kan då lokalisera försändelsen och redogöra för var den befinner sig. Dessutom säkerställer Posten alltid att det är rätt mottagare som får det hon beställt eftersom mottagaren måste legitimera sig och kvittera ut sin försändelse.

Kan jag få mina varor levererade direkt i brevlådan?
De flesta försändelser kan levereras direkt hem till dig i brevlådan. Om försändelsen är för stor för att få plats i brevlådan, aviserar Posten försändelsen som du sedan kan hämta ut på närmaste postutlämningställe.

Vad kostar frakten?
Frakten på din beställning kostar 39kr oavsett antal varor. Om ordervärdet överstiger 750:- skickas leveransen fraktfritt. Leveranser till andra nordiska länder har samma fraktkostnad.

- Betalning

Vad har jag för betalningsmöjligheter?
Du kan välja att betala med kreditkort, Paypal, direktbetalning samt Klarna. Klarna erbjuder Klarna Faktura (14 dagar), Klarna Konto samt Klarna Delbetalning.

- Reklamation och öppet köp

Hur reklamerar jag en vara?
Om varan är felaktig eller skadad ska detta reklameras inom 7 dagar från mottagen beställning. Vänligen kontakta vår kundtjänst innan du skickar in en vara för reklamation. Varan skickas till oss med bifogat ordernummer och förklaring på reklamationen. Vi kontaktar dig så fort vi mottar din retur. 

Vid eventuell tvist kommer vi att följa Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer.

Kontaktlinser räknas som medicinska produkter och därmed ett undantag från konsumentköplagen som säger att man får öppna förpackningen för att kontrollera att varan fungerar, men får inte öppna linsförpackningen.

Den 1 januari 2016 började en ny lag om alternativ tvistlösning i konsumentförhållanden att gälla. Lagen säger att konsumenter ska kunna lämna in klagomål på alla officiella EU-språk. EU-kommissionen har lämnat en länk till ODR-plattformen 

Vår adress:

E-Gallerian Sverige AB
Box 44038
100 73 Stockholm 


Jag ångrar mitt köp, hur går jag till väga?
Om du precis har lagt beställningen, kan du mejla oss för en snabb avbeställning, senast 14:00 samma dag (eller dagen efter om beställningen är gjord på kvällen). Om din beställning redan har skickats ut, kan du skicka tillbaka de oöppnade varorna så fort du mottar försändelsen. För snabbare hantering av ditt returärende, vänligen informera vår kundtjänst om din retur. Vid returer orsakade av en felbeställning från kundens sida står kunden för returkostnaden. Vi krediterar din kortbetalning eller makulerar din faktura så fort vi mottar returen. Vänligen kontakta vår kundtjänst vid frågor.

 

- Linser

Kosmetiska linser 
"Kosmetiska/färgade linser" är linser som enbart ändrar ögats färg och/eller utseende. Linser utan styrka korrigerar inte synfel utan används av personer utan synfel som endast vill ändra på ögats utseende.
Färgade linser finns även med styrka, för korrigering av översynthet och närsynthet. I dagsläget tillverkas inte färgade linser för korrigering av astigmatism eller ålderssynthet.

Hitta en färg som passar dig 
Exakt hur stor förändring linsen ger, beror på din naturliga ögonfärg och om du har mörka eller ljusa ögon. Även ljus påverkar genomslaget, starkt solljus (=stort genomslag) eller mörk discolokal (=litet genomslag). Man kan säga ungefär vad resultatet ska bli, men färgresultatet är individuellt.

 

Faceloox Naturals

Passar de flesta ögonfärgerna, se enskild produkt för mer information. Linsen består av tre olika färger som är melerade, för att ge ett naturligt resultat. Linserna har en mörk irisring för att markera ögat. Samspelar naturligt med ögats egen färg.

 

Faceloox Intense

Passar de flesta ögonfärgerna, se enskild produkt för mer information. Likt Faceloox Naturals fast med en mer dramatisk färgförändring och en mörkare irisring. För dig som vill ha en starkare färgförändring.

FreshLook Colorblends
Riktar sig främst till dig som har bruna ögon, men vissa linsfärger fungerar även på andra ögonfärger. Linsen består av tre olika färger som är melerade, för att ge ett naturligt resultat. Linserna har en mörk irisring för att markera ögat. Samspelar naturligt med ögats egen färg.

FreshLook Colors
Riktar sig främst till dig som har bruna ögon, men kan också fungera på andra mörka ögonfärger. Colors-linserna består av en enda färg. Linsen är inte melerad och har inte markerad irisring.

FreshLook Dimensions
Är framtagna för ljusa ögon. De förändrar och förstärker ögats färg. Ger ögat en något mörkare färg och gör att ögat ser större och klarare ut.

Expressions Colors
Passar alla ögonfärger och täcker din naturliga ögonfärg och ger en stark färgförändring.

Makelooks Circle lenses
Är linser som förstorar dina ögon. Finns både med och utan färgeffekt. Linserna släpper delvis genom din egen ögonfärg, generellt mer än på vanliga färgade linser. Alla färgade cirkellinser passar till mörkt bruna ögon. Du som inte har mörkt bruna ögon bör välja färg som går i samma ton som din egen ögonfärg. Linserna Black star och Black shade fungerar för alla och ger endast en förstorande effekt.In- och utmärkning 
Vissa linser är leverantörsmärkta med små bokstäver på linsen (WJ, FL eller CV). Linserna är märkta som en kvalitetsgaranti. Det gör att vilken optiker som helst genast kan se vilka sorts linser du använder utan att du behöver ha med originalförpackningen. FL syns bara när linserna är i linsbehållaren och är osynligt när du har på dig linserna.

Synfel 
Översynthet
Översynthet kallas även Hyperopi och innebär att man ser bättre på lite längre håll och brukar därför i vardagligt tal också kallas för långsynthet. Översynthet beror på att ögat kan beskrivas som ”ihopklämt” eller för ”kort”. Det ljus som då kommer in i ögat bryts och hamnar på ett sätt som kan liknas vid en punkt bakom ögats näthinna. Genom att ändra brytningen av ljuset med hjälp av glasögon eller linser kan man justera så att ljuset hamnar på rätt plats i ögat och på så sätt återfå en skarp syn. Glasögon för översynta betecknas av optikern som ”glas med plusstyrka”.

Närsynthet
Närsynthet kallas även Myopi och innebär att man ser sämre på långa avstånd och bättre på lite närmare håll. För närsynta kan ögat beskrivas som ”utdraget” eller ”långt”. Ljuset som passerar genom ögat får sin brytpunkt framför näthinnan. Det är vanligt att närsynthet upptäcks i tonåren och fortsätter sedan att utvecklas i de flesta fall till vuxen ålder. Ungefär 10-20 % av befolkningen är närsynta. Glasögon för närsynta betecknas av optikern som ”glas med minusstyrka”.

Astigmatism
Astigmatism är ett avbildningsfel och innebär att hornhinnan eller ögats lins har en onormal krökning. Detta gör att ljusets brytpunkt i stället för att bli en punkt blir till bildlinjer med skärpa i olika riktningar, vilket gör att ögat får svårt att se detaljer. Med hjälp av glasögon med glas bestående av två styrkor kan man samla ihop bilden och samla ljuset i en punkt för att man ska se bra. Astigmatism är oftast kombinerat med antingen översynthet eller närsynthet och det är ett ganska vanligt synfel.

Ålderssynthet
Ålderssynthet kallas även Presbyopi och är ett mycket vanligt bland äldre människor. Man beräknar att ungefär 40% av Sveriges befolkning drabbas av Ålderssynthet. Ålderssynthet börjar märks i 40-50-års-åldern genom att man får svårare att se på nära håll. Det blir särskilt svårt att läsa liten text. Detta beror på att linsen i ögat stelnar och får svårt att anpassa sig eller ställa in sig så att vi kan se på olika avstånd. Man drabbas av ålderssynt oberoende av andra synfel som tex översynthet eller närsynthet, vilket gör att den som är översynt ofta behöver starkare glasögon för att kunna läsa medan den som lider av närsynthet behöver svagare glas vid läsning.

Linsparametrar 
När du köper linser för synkorrigering behöver du ange dina linsparametrar. Du hittar ditt linsmärke och dina parametrar på ditt recept eller linsförpackning.

Styrka (PWR, SPH) Styrkan beskriver hur pass stort ditt synfel är i ett plus- eller minusvärde.

Baskurva (BC) Baskurvan beskriver linsens kupighet.

Diameter (DIA) Diametern är längden på en rak linje (över linsens mittpunkt) mellan linsens ytterkanter.

Cylinder (CYL) Cylindern beskriver hur starkt ditt brytningsfel är.

Axel (AX) Axelvärdet anger vinkeln på ditt brytningsfel.

Addition (ADD) Addition beskriver skillnaden i styrka mellan de olika fokala fälten i multifokala eller bifokala linser.

Linsvätska 
Linsvätskan behövs för att tvätta, skölja och förvara linserna i. Du kan använda vilken linsvätska som helst, bara den är gjord för mjuka linser. Viktigt är dock att när du börjar använda en linsvätska för ett par linser, så skall du inte byta till en annan sorts linsvätska för samma par linser. Byta linsvätske-sort kan du göra när du börjar använda ett nytt par linser.

Åldersgräns 
Det finns ingen lägsta åldersgräns för att använda linser, men personer under 18 år måste ha förälders eller förmyndares godkännande innan de beställer från oss.

 

- Synundersökning och ordination

Synundersökning 
Vi rekommenderar att du kontrollerar dina ögon hos en optiker minst en gång om året. En synundersökning innebär att man tar reda på hur bra ögat ser, utan och med synkorrigerande glas, på långt och nära håll. Optikern kan samtidigt se vilken storlek du behöver på dina linser, för bästa komfort. Man kontrollerar även ögonhälsan; syrebrist, skavsår, irriterade ögonlock, alltför röda ögon eller kärlinväxt. Ögat förändras ständigt och därför är det viktigt att kontrollera att man använder den bästa möjliga linssorten.

Linsordination 
För att beställa kontaktlinser med styrka krävs enligt Socialstyrelsens krav en giltig ordination som ej är äldre än 12 månader. När du som kund kryssar i rutan "Ja, jag godkänner köpvillkoren" i samband med ditt köp, intygar du att du har en giltig ordination i enighet med din beställning.